V Prešove privíta nová Spojená škola Tarasa Ševčenka 270 prihlásených žiakov

04.09.2005 Prešov

Prešov 4. septembra (TASR) - Spojená škola Tarasa Ševčenka s vyučovacím jazykom ukrajinským v Prešove otvorí svoje brány v pondelok 5. septembra pre 270 prih...
Prešov 4. septembra (TASR) - Spojená škola Tarasa Ševčenka s vyučovacím jazykom ukrajinským v Prešove otvorí svoje brány v pondelok 5. septembra pre 270 prihlásených žiakov. Toto školské zariadenie tvoria dve organizačné zložky - základná škola (ZŠ) a gymnázium.

Škola vznikla k 1. júlu rozhodnutím ministerstva školstva o zaradení do siete a jej zriaďovateľom je Prešovský samosprávny kraj (PSK). Dostala aj nové priestory, a to na Sládkovičovej ulici, v budove bývalej ZŠ, do ktorých sa cez leto presťahovala. Ako pre TASR potvrdil riaditeľ školy Juraj Muličák, je pripravená začať vyučovanie ako jediná škola svojho druhu v SR. O 270 prihlásených žiakov sa postará 21 pedagogických a desať nepedagogických pracovníkov.
Pôvodne bola v meste ZŠ Tarasa Ševčenka v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov a Gymnázium Tarasa Ševčenka, ktoré patrilo pod PSK. Došlo k ich zlúčeniu a dôvodom k sťahovaniu bola skutočnosť, že škola sídlila v prenajatých priestoroch. Po dohode medzi oboma samosprávami dostala od mesta budovu na Sládkovičovej ulici za symbolickú korunu. PSK zriadil pri škole aj klub detí a jedáleň.
Generálna konzulka Ukrajiny v Prešove Inna Ohnivec ocenila zodpovedný prístup PSK i samotného slovenského štátu k otázke presťahovania školy. Je to podľa nej veľmi dobrý signál porozumenia k potrebám obyvateľov ukrajinskej národnosti.
Mestské zastupiteľstvo v Prešove schválilo zrušenie svojej zriaďovateľskej právomoci k ZŠ už k 31. decembru 2004. Podobne tak urobil krajský parlament ku gymnáziu. Podľa pôvodných zámerov mala Spojená škola T. Ševčenka fungovať v pôsobnosti PSK už od 1. januára 2005. Napokon sa nestihol ani termín 1. marec. Priestory dostala potom, čo mesto Prešov zrušilo tri ZŠ, pričom tá na Sládkovičovej ulici bola veľmi slabo využívaná.
 

Vyberte región